فهرست مطالب

مدیریت سلامت - پیاپی 88 (تابستان 1401)

نشریه مدیریت سلامت
پیاپی 88 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اسماعیل مزروعی نصرآبادی*، الهام محمدی پور صفحات 9-25
    مقدمه

    امروزه در محیط های پویا، اختلالات و خطرات بسیاری در زنجیره های تامین ایجاد می شود که بر عملکرد و بهره وری سازمان تاثیر منفی می گذارد. در نتیجه شناسایی عوامل کلیدی موفقیت برای مدیریت و رفع آن ضروری است. این موضوع در زنجیره تامین گردشگری سلامت نیز صادق است. لذا، هدف اصلی این پژوهش طراحی مدل مفهومی از عوامل کلیدی موفقیت در زنجیره تامین گردشگری سلامت به منظور بهبود تاب آوری است.

    روش ها

    این پژوهش از نوع کاربردی بود که با روش ترکیبی (کیفی و کمی) در سال 1399 انجام شد. در مرحله اول عوامل کلیدی موفقیت از طریق مصاحبه با خبرگان زنجیره تامین گردشگری سلامت بیمارستان آیت الله یثربی شناسایی و دسته-بندی گردید. درمرحله دوم هم اندیشی خبرگان تشکیل شد و مدل عوامل کلیدی موفقیت از طریق مدلسازی ساختاری- تفسیری  طراحی شد.

    یافته ها

    از نتایج مصاحبه با خبرگان 70 عامل کلیدی موفقیت بدست آمد که در قالب 12 دسته کلی طبقه بندی گردید. در نهایت از طریق اعضای هم اندیشی خبرگان، مدل عوامل کلیدی موفقیت مشخص گردید که عامل مدیریت محیطی دارای بیشترین اثر گذاری و عوامل انعطاف پذیری در زنجیره تامین، مدیریت تامین کنندگان، هماهنگی و همکاری در زنجیره تامین و مدیریت موجودی دارای بیشترین اثرپذیری بودند.

    نتیجه گیری:

     بررسی عوامل کلیدی موفقیت زنجیره تامین گردشگری سلامت برای کشورهایی که علاقه مند به بهبود تاب آوری این صنعت بوده بسیار حایز اهمیت است. انتظار می رود نتایج این پژوهش بتواند به مدیران، سیاست گذاران و برنامه ریزان حوزه گردشگری سلامت  در شناسایی و تحلیل عوامل کلیدی موفقیت در سطح زنجیره تامین کمک نماید.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین، تاب آوری، گردشگری سلامت، عوامل کلیدی موفقیت
  • فرزانه محمدی، احمدرضا محبی زرین دره، رضا رضایتمند* صفحات 26-42
    مقدمه

    تحلیل هزینه های بیمارستانی یکی از موضوعات مهم اقتصادی است که به دلیل محدودیت منابع و افزایش هزینه ها در نظام سلامت مطرح می شود. هدف مطالعه حاضر، مقایسه ساختار هزینه بیمارستان های منتخب وابسته به دانشگاه علوم پزشکی اصفهان طی سال های 1390 تا 1399 بود.

    روش ها

    پژوهش حاضر از نوع کاربردی با روش کمی-توصیفی بود. جهت گردآوری داده ها از چک لیست محقق ساخته استفاده شد. داده های هزینه، با مراجعه حضوری از سوابق حسابداری و مالی بیمارستان ها و سپس داده های تکمیلی از ستاد مرکزی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان اخذ گردید. داده ها با روش آمار توصیفی در نرم افزار اکسل نسخه 2016 تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان دهنده روند افزایشی در هزینه کل بیمارستان ها بود. ساختار هزینه تجمعی بیمارستان های منتخب نشان داد هزینه های پرسنلی، 55/95 درصد از هزینه کل را به خود اختصاص داده اند. دامنه تغییرات سهم این هزینه، «70/93-46/40 درصد» بود. هزینه های دارو و تجهیزات مصرفی پزشکی با دامنه تغییرات «33/30-12/98درصد»، پس از هزینه های پرسنلی بالاترین سهم از هزینه کل (19/76 درصد) را دارا بودند.

    نتیجه گیری: 

    شناسایی ساختار هزینه، بینشی صحیح و مبتنی بر شواهد را برای برنامه ریزی، مدیریت هزینه و ارزیابی کارایی بیمارستان فراهم و راه را برای مسیولان بیمارستان در راستای کاهش هزینه های بیمارستانی و بهبود کیفیت خدمات سلامت هموار می کند و می تواند مبنای تصمیم گیری آگاهانه قرار گیرد. با توجه به اینکه در بیمارستان های مورد مطالعه، سهم قابل توجهی از هزینه کل به هزینه های پرسنلی و دارو و تجهیزات مصرفی پزشکی اختصاص یافته است، مسیولان بیمارستان ها باید در برنامه ریزی های خود به مدیریت این هزینه ها بیشتر توجه کنند.

    کلیدواژگان: ساختار هزینه، بیمارستان، اصفهان، هزینه
  • حمید پوراصغری، مریم سعادتی، نجمه مرادی، عزیز رضاپور، نگار یوسف زاده، افسانه دهناد، جلال عربلو* صفحات 45-61
    مقدمه

    صنعت داروسازی هر کشور نشان دهنده توانمندی آن کشور در حوزه تامین بهداشت و سلامت آن جامعه می باشد. دارو به دلیل اثرگذاری بر سلامت انسان ها و جوامع بشری همواره از مهم ترین ارکان سلامت بوده است.در نتیجه تولید، توزیع و قیمت گذاری حتی در بحرانی ترین شرایط کشور از اولویت خاص دولت هاست. در این راستا، سیاست تخصیص ارز ترجیحی دارو به منظور تضمین دسترسی بیماران به داروها در شرایط کمبود ارزی و تحریم های بین المللی علیه ایران تدوین و اجرا شد. اهداف مطالعه حاضر تحلیل سیاست تخصیص ارز ترجیحی به دارو و ارایه گزینه های سیاستی در ایران بوده است.

    روش ها

    مطالعه حاضر به صورت کیفی و از نوع تحلیل سیاست گذاری سلامت گذشته نگر می باشد. داده ها با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته با مطلعان کلیدی و اسناد سیاستی و قانونی جمع آوری شد. از روش تحلیل چارچوبی  و نرم افزار MAXQDA11  برای دسته بندی و تحلیل یافته ها استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج این پژوهش نشان داد عوامل زمینه ای (عوامل موقعیتی، ساختاری، فرهنگی و بین المللی) بر کلیه مراحل سیاست گذاری تخصیص ارز ترجیحی دارو موثر بوده است. چهار گزینه سیاستی تخصیص ارز ترجیحی در حوزه دارو در کشور پیشنهاد شد که شامل حذف کامل سیاست ارز ترجیحی و پرداخت مابه التفاوت نرخ ارز به بیمه ها، اعلام نرخ جدید برای ارز ترجیحی، پرداخت کل مابه التفاوت نرخ ارز (فروش ارز نیمایی به صنایع دارویی  و پرداخت مابه التفاوت به مصرف کننده) و آزاد سازی بخشی از ارز دارو است.

    نتیجه گیری:

     با توجه به یافته های پژوهش به تدریج چالش ها و تبعات منفی ارز ترجیحی بروز پیدا کرده است که به نظر می رسد قبل از اصلاح ارز ترجیحی، الزامات آن باید بررسی شود. بنابراین، تدوین یک نقشه راه دقیق و گام به گام با مشارکت نهادهای تاثیرگذار و ذینفع برای اصلاح این سیاست ضروری است.

    کلیدواژگان: تحلیل سیاست، دارو، ارز ترجیحی، ایران
  • شیوا مالگرد، شادی اسدزندی*، مریم اعلا، مطهره آقاشاهی صفحات 62-77
    مقدمه

    کتابخانه های نسل چهارم دیگر نمی توانند به امکانات نرم افزارهای وب اکتفا کنند و باید از فناوری هایی از جمله واقعیت های دیجیتالی برای بالا بردن میزان خدمات رسانی و جذب مخاطب استفاده نمایند. لذا هدف از مطالعه حاضر، شناسایی نقش و تاثیرات این فناوری ها در کتابخانه ها با استفاده از مروری نظام یافته است.

    روش ها

     مطالعه حاضر از نوع مروری نظام یافته بود که با استفاده از کلیدواژه های مرتبط در پایگاه های داده پابمد، وب آو ساینس، اسکوپوس و موتور جستجوی گوگل اسکالر از ابتدا تا سال 2020 جستجو شد. مطالعات مرتبط پس از حذف موارد تکراری و براساس معیار ورود و خروج انتخاب شد.

    یافته ها

    از مجموع 4614 مقاله، 52 مطالعه مرتبط بررسی شد. یافته ها نشان داد که در انواع کتابخانه ها، استفاده از فناوری های واقعیت دیجیتال می تواند در ارایه و دریافت خدمات نوین، تقویت فرآیند آموزش کاربران، هدایت و تقویت سواد اطلاعاتی آن ها، بهبود حرفه ای فعالیت کتابداران، صرفه جویی اقتصادی، مدیریت و غنی سازی منابع کتابخانه و اشتراک دانش در شبکه های پژوهشی کمک شایانی نماید.

    نتیجه گیری:

     کتابخانه های نوین اگرچه با چالش هایی چون فقدان بودجه برای فراهم کردن زیرساخت های ارتباطی، عدم درک و مشارکت گروهی کتابداران، لزوم تربیت نیروی ماهر برای ارایه خدمات همراه است؛ اما به واسطه اشتراک دانش در شبکه پژوهشی، تقویت آموزش، افزایش سواد اطلاعاتی کاربران، مدیریت منابع موثر می تواند تصویری جذاب از ارایه خدمات و نحوه دسترسی به منابع اطلاعاتی ارایه دهد.

    کلیدواژگان: واقعیت دیجیتال، واقعیت افزوده، واقعیت ترکیبی، واقعیت مجازی، کتابخانه
  • اکبر علی نژاد، آی ناز نورانی، محمد جبرائیلی* صفحات 78-94
    مقدمه

    سیستم نسخه نویسی الکترونیکی یکی از فناوری های اساسی در ساختار نظام سلامت است که با هدف مدیریت مناسب منابع و خدمات مراقبت سلامت، پیشگیری از خطاهای رایج نسخه‏نویسی دستی و افزایش ایمنی بیمار توسعه یافته است. با توجه به اینکه رابط کاربری سیستم نسخه نویسی الکترونیکی به عنوان عامل اصلی پذیرش کاربران محسوب می شود، هدف از پژوهش حاضر، ارزیابی کاربردپذیری رابط کاربری سیستم های نسخه نویسی الکترونیکی سازمان تامین اجتماعی و بیمه سلامت در ایران بود.

    روش ها

    این پژوهش از نوع کاربردی با روش توصیفی-مقطعی بود که در سال 1401 انجام شد. نمونه پژوهش شامل 150 نفر از پزشکان شاغل در مراکز آموزشی-درمانی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه بود که به روش نمونه گیری طبقه ای با تخصیص متناسب انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده پرسشنامه ای محقق ساخته بود که روایی و پایایی آن به دست آمد. داده ها با آمار توصیفی و آزمون تی مستقل با استفاده از نرم افزار SPSS تحلیل شد.

    یافته ها

    رابط کاربری سیستم نسخه نویسی الکترونیکی سازمان تامین اجتماعی و بیمه سلامت در محورهای عمومی (اصطلاحات، حروف، آیکون و مسیریابی) و اختصاصی (نمایش هشدار، شخصی سازی، ورود و نمایش اطلاعات، راهنما و تعاملات) اختلاف آماری معناداری با هم نداشتند. با این حال، در محورهای «رنگ» (047/0=P) و «قابلیت دید» (049/0=P) اختلاف آماری معنی‏دار وجود داشت.

    نتیجه گیری:

     رابط کاربری دو سیستم نسخه نویسی الکترونیکی در ایران از نظر کاربردپذیری وضعیت متوسطی دارند. بنابراین جهت ارتقای آن ضروری به نظر می رسد، توسعه دهندگان سیستم ها در طراحی رابط کاربری مطابق اصول تعامل انسان-کامپیوتر از عناصر زیبایی شناختی، تعامل به زبان کاربر، ارایه اطلاعات مفید در قالبی ساده و واضح استفاده کنند.

    کلیدواژگان: رابط کاربری کامپیوتری، نسخه نویسی الکترونیکی، ارزیابی، بیمه
  • مرضیه معراجی، حامد تابش، حلیمه جمال، سمیه فضائلی، زهرا ابن حسینی* صفحات 95-118
    مقدمه

    سیستم اطلاعات داروخانه نقش موثری در مدیریت اطلاعات دارویی بیماران دارد که پزشکان را از تجویز ناایمن داروها، مصرف بیش ازحد تجویزشده و تداخلات دارویی احتمالی آگاه می سازد. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی سیستم اطلاعات داروخانه با استفاده از مدل همسویی انسان، سازمان و فناوری (HOT-fit) در بیمارستان های آموزشی منتخب دانشگاه علوم پزشکی مشهد صورت گرفت.

    روش ها

    این پژوهش کاربردی با روش تحلیلی-مقطعی در سال 1398 در دو مرحله انجام شد. در مرحله اول، معیارهای استخراج شده در هم اندیشی  خبرگان مطرح و تایید گردید. در مرحله دوم، سیستم اطلاعات داروخانه از دیدگاه 118 کاربران در داروخانه، منشی یا پرستار ثبت کننده درخواست دارو در بخش های بالینی و کارشناس سامانه اطلاعات بیمارستان ارزیابی شد. نتایج ارزیابی با استفاده از آزمون رگرسیون خطی ساده در نرم افزار SPSS 21 تحلیل شد.

    یافته ها

    در هم اندیشی  تخصصی 24 معیار تایید و سپس پرسشنامه ای با توجه مدل HOT-fit طراحی و در اختیار کاربران قرار گرفت و در نتیجه 37/55 درصد کاربران عملکرد سیستم را مطلوب ارزیابی نمودند. نتایج نشان داد که طبق بررسی 17 فرضیه مدل HOT-fit بین جنبه ها در سه بعد فنی، انسانی و سازمانی و سود خالص ارتباط معنادار وجود دارد؛ اما ارتباط معنی داری بین جنبه کیفیت اطلاعات در بعد فنی و جنبه استفاده از سیستم در بعد انسانی وجود نداشت.

    نتیجه گیری: 

    قابلیت استفاده و کیفیت اطلاعات موجب افزایش رضایتمندی در کاربران سیستم های اطلاعاتی می گردد. انتظار می رود در طراحی سیستم اطلاعات بیمارستانی به تطابق سیستم با وظایف کاربر و مطلوبیت خروجی مورد انتظار توجه شود.

    کلیدواژگان: سیستم های اطلاعات داروخانه، ارزیابی، سیستم های اطلاعات سلامت
  • عاطفه ماه نجف آبادی، علی حسین قاسمی، احمد پاپی، فیروزه زارع فراشبندی* صفحات 119-138
    مقدمه

    اطلاع درمانی راهکاری ساده برای تسهیل دسترسی بیماران به اطلاعات سلامت است که می تواند به خود مراقبتی افراد یاری رساند. با توجه به اهمیتی که درمان و اطلاعات سلامت و درگیری افرادی با تخصص های متنوع در فرآیند اطلاع درمانی وجود دارد. لذا، هدف از پژوهش حاضر شناسایی فرصت ها و چالش های تاسیس یک مرکز اطلاع درمانی بود.

    روش ها

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی است که به روش کیفی-توصیفی انجام شد. جامعه پژوهش، شامل بیماران و آن دسته از کتابداران و اطلاع رسانان پزشکی، پزشکان و مراقبان سلامت و روانشناسان بودند که تجربه کار اطلاع درمانی و تجویز اطلاعات سلامت را داشتند. نمونه گیری به صورت غیر تصادفی هدفمند و گلوله برفی انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات راهنمای مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. داده ها با استفاده از نرم افزار MAXQDA20 تحلیل شدند.

    یافته ها

    تحلیل مصاحبه ها در ذیل مضمون «فرصت ها» منجر به شناسایی یک طبقه اصلی با عنوان «مزایای اطلاع درمانی» شامل چهار طبقه فرعی بیمار و خانواده، کادر درمان، نظام سلامت و کتابداران پزشکی بود. همچنین ذیل مضمون «چالش ها» نیز چهار طبقه اصلی موانع اطلاع درمانی، مشکلات مالی، پیاده سازی و اجرا شناسایی شد.

    نتیجه گیری: 

    باوجود مزایای متعدد تاسیس یک مرکز اطلاع درمانی برای بیماران و خانواده آن ها، کادر درمان، روانشناسان و کتابداران پزشکی، موانعی نیز از طرف همین گروه ها و نظام سلامت وجود دارد که نیازمند بررسی و دقت بیشتر و یافتن راهکارهایی برای رفع این چالش ها و ایجاد بسترهای مناسب در جامعه و نظام سلامت برای پذیرش آن است. برای تاسیس چنین مرکزی لازم است با یک برنامه ریزی دقیق، ملاحظات همکاری بین گروهی و بین سازمانی هم در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: مرکز اطلاع درمانی، فرصت ها، چالش ها
  • مصطفی لنگری زاده، محیا جهانشاهی *، توکتم خطیبی صفحات 139-155
    مقدمه

    مرزبندی دقیق نواحی مبتلابه فیبروز میوکارد در تصاویر ام‌آرآی کسب‌شده با ماده حاجب نقش بسیار مهمی در پایش بیماران کاردیومیوپاتیک هیپرتروفیک و ارزیابی ریسک ابتلای آن‌ها به عوارض ناشی از این بیماری همچون مرگ ناگهانی دارد. به دلیل صرف زمان بسیار و نیاز به تخصص برای انجام این عمل، خودکار کردن این فرایند می‌تواند نقش بسزایی در تسریع و افزایش کارایی آن بگذارد. هدف از مطالعه انجام‌شده، استفاده از یک مدل مبتنی بر یادگیری عمیق برای خودکار کردن فرایند مرزبندی فیبروز میوکارد در تصاویر ام‌آرآی کسب‌شده با ماده حاجب بیماران در کاردیومیوپاتیک هیپرتروفیک بود.

    روش ها

    در این پژوهش از پشت سر هم قرار گرفتن سه مدل مشابه برگرفته از شبکه‌ی یونت، به ترتیب برای تشخیص ناحیه هدف، رسم مرزهای میوکارد و مرزبندی دقیق نواحی مبتلابه فیبروز استفاده‌شده است. برای انجام این پژوهش، از تصاویر ام‌آرآی کسب‌شده با ماده حاجب 41 بیمار مبتلابه کاردیومیوپاتی استفاده شد که توسط دو متخصص با سابقه مرزبندی شده بودند.

    یافته ها

    مدل استفاده‌شده توانست ضریب تشابه دایس و صحت به ترتیب 74/89 و 22/98 در مرزبندی فیبروز؛ و 42/88 و 66/94 در مرزبندی ماهیچه بطن چپ دست یابد و در مقایسه با روش‌های قبلی کارایی بالاتری ارایه دهد. نتیجه‌گیری: نتایج به‌دست‌آمده از این مطالعه نشان دادند که استفاده از روش‌های یادگیری عمیق در روند رسم مرزهای فیبروز میوکارد، علاوه بر خودکارسازی این فرایند، حذف نیاز به تخصص و همچنین کاهش زمان، می‌توانند کارایی این عمل را نسبت به روش-های ارایه‌شده پیشین افزایش دهند.

    کلیدواژگان: یادگیری عمیق، ام آرآی قلب، فیبروز میوکارد
|
  • Esmaeil Mazroui Nasrabadi*, Elham Mohammadipour Pages 9-25
    Introduction

    Today, in dynamic environments, there are many disruptions in supply chains that negatively affect the performance and productivity of organizations; therefore, identifying the critical success factors for managing disruptions is essential. This is also true in the health tourism supply chain.The primary purpose of this study was to determine the critical success factors and design its model in the health tourism supply chain to improve resilience.

    Methods

    In the first phase, the critical success factors were identified and categorized through interviews with experts in the health tourism supply chain of Ayatollah Yathribi Hospital in Kashan. In the second phase, a panel of experts was formed, and the model of critical success factors was designed through an ISM.

    Results

    After the interviews with experts, 70 critical success factors were obtained, which were classified into 12 general categories. Finally, through the panel of experts, the model of critical success factors was identified where the environmental management factor had the most impact. Factors of flexibility in the supply chain, supplier management, coordination and cooperation in supply chain, and inventory management were the dependent variables.

    Conclusion

    Examining the critical success factors of the health tourism supply chain is very important for countries that are interested in improving resilience of this industry. It is also btter for managers, policymakers, and health tourism planners not to overlook the benefits of identifying and analyzing critical success factors at the supply chain level.

    Keywords: Supply chain, Resilience, Health Tourism, Critical success factors
  • Farzaneh Mohammadi, Ahmadreza Mohebbi-Zarrindarreh, Reza Rezayatmand* Pages 26-42
    Introduction

    One of the important economic issues that arise due to limited resources and increasing costs in the health care system is the analysis of hospital costs. The aim of the present study was to investigate and compare the cost structure of the selected hospitals affiliated with Isfahan University of Medical Sciences from 2011 to 2020.

    Methods

    The present applied research is a descriptive type. A researcher-made checklist was used to collect the data. The cost data were obtained from accounting and financial department of each hospital. Then, the data verification process was carried out in cooperation with financial and accounting department of Isfahan University of Medical Sciences. The data were analyzed by using Microsoft Excel 2016.

    Results

    The results showed an increasing trend in the total cost of hospitals. The cumulative cost structure of the selected hospitals during the years under Study showed that personnel costs accounted for 55.95% of the total cost (ranging from 46.40 to 70.93%). The costs of medicine and medical consumables, which had the highest share after the personnel costs, accounted for 19.76% of the total cost (ranging from 12.98 to 33.30%).

    Conclusion

    Identifying the cost structure provides a correct and evidence-based insight for planning, cost management and evaluation of hospital efficiency and paves the way for hospital officials to reduce hospital costs and improve the quality of health services. Consequently, this can form the basis for informed decision-making. Considering that in the hospitals under study, a significant share of the total cost was allocated to personnel costs and medicine and medical consumables, hospital officials can pay more attention to the management of these costs and prioritize them in their planning.

    Keywords: Cost Structure, Hospital, Isfahan, Cost
  • Hamid Pour Asghari, Maryam Saadati, Najmeh Moradi, Aziz Rezapour, Negar Yousefzadeh, Afsaneh Dehnad, Jalal Arabloo* Pages 45-61
    Introduction

    The pharmaceutical industry of each country shows the capability of that country in providing health for the society. Medication has always been one of the most important pillars of health due to its effects on health. As a result, production, distribution, and pricing are a special priority of governments. Therefore, the medication subsidized currency allocation policy was formulated and implemented in order to guarantee patients' access to drugs in the conditions of currency shortage and international sanctions against Iran. The objectives of the present study were to analyze the policy of subsidized currency allocation to medication and to present political alternatives in Iran.

    Methods

    The present study is a retrospective health policy analysis using a qualitative research method. Data were collected by using semi-structured interviews with key informants through analyzing policy and legal documents. We also analyzed the data by using framework analysis. To categorize and analyze the findings, we used MAXQDA 11 software.

    Results

    Results showed that contextual factors, including situational, structural, cultural, and international factors had an impact on all policy-making  processes of  currency allocation for medication. Four political alternatives for the allocation of subsidized currency for medication, we proposed: 1) removing the policy of subsidized currency and paying the exchange rate difference to insurance companies; 2) announcing a new rate for the subsidized currency; 3) paying the total exchange rate difference (selling half of the currency to pharmaceutical industries and the rate difference to consumers); 4) releasing a part of medication currency.

    Conclusion

    Challenges and negative consequences of subsidized currency have gradually emerged. Before modifying the policy of subsidized currency, the requirements should be reviewed. Developing a detailed and step-by-step road map  via  the participation of influential and interested institutions is  necessary to modify this policy.

    Keywords: Policy Analysis, Medicine, Foreign Exchange, Iran
  • Shiva Malgard, Shadi Asadzandi*, Maryam Aalaa, Motahareh Aghashahi Pages 62-77
    Introduction

    Fourth-generation libraries can no longer be satisfied with web software facilities and must use technologies, including digital realities to increase the level of service and attract clients. Therefore, this review aimed to identify the roles and effects of these technologies in libraries.

    Methods

    In this systematic review, PubMed, Web of Science, Scopus, and Google Scholar advanced search were used to extract and compile documents. Retrieved articles were entered into Endnote software. Two researchers independently explored the content of the articles against the inclusion and exclusion criteria and removed the irrelevant ones. Differences were resolved by consensus with a third researcher.

    Results

    Fifty-two articles were selected for final analysis. The findings showed that in all kinds of libraries, the use of digital reality technologies can provide and receive new services, strengthen the process of training users, enhance their information literacy, improve the professional activity of librarians, save money, and finally manage and enrich library resources and knowledge sharing in research networks.

    Conclusion

    Modern libraries face many challenges, such as lack of funds to run communication infrastructure, lack of staff involvement in operational activities, and the need to train skilled personnel to provide services; however, they can present an attractive image of their services through knowledge sharing in the research networks, strengthening education, increasing information literacy, and effective resource management.

    Keywords: Digital reality, Augmented reality, Mixed reality, Virtual reality, Libraries
  • Akbar Alinejad, Aynaz Nourani, Mohamad Jebraeily* Pages 78-94
    Introduction

    The e-prescribing system is one of the basic technologies in the health system structure which was developed with the aim of properly managing healthcare resources and services, preventing common manual prescribing errors, and increasing patient safety. Given that the user interface of e-prescribing system is considered as the main factor of user acceptance, the purpose of the present study was to evaluate the user interface usability of the e-prescribing systems of  Iran Health Insurance Organization (IHIO) and Social Security Organization (SSO) in Iran.

    Methods

    This descriptive-cross-sectional  study  was conducted in 2022. The research sample consisted of 150 physicians working in educational-therapeutic centers of Urmia University of Medical Sciences who were selected through stratified sampling with proportional allocation. The data collection tool was a researcher-made questionnaire The validity and reliability o f which were verified. The data were analyzed by means of descriptive statistics and independent t-test using SPSS software.

    Results

    No statistically significant difference was found between the user interface SSO and IHIO in general (terms, letters, icons and navigation) and specific (alert display, personalization, entering and displaying information, guidance and interactions) areas. However, there was a statistically significant difference in "color" (P=0.047) and "visibility" (P=0.049).

    Conclusion

    The user interface of two e-prescribing systems in Iran has an average status in terms of usability. Therefore, it seems necessary for system developers to use aesthetic elements, interaction in the user's language, presentation of useful information in a simple and clear format in the design of the user interface according to the principles of human-computer interaction.

    Keywords: user computer interface, electronic prescription, computer system evaluation, insurance
  • Marziyhe Meraji, Hamed Tabesh, Halimeh Jamal, Somayeh Fazaeli, Zahra Ebnhosini* Pages 95-118
    Introduction

    The pharmacy information system plays an effective role in managing patients' medication information through informing physicians about unsafe medication prescriptions, prescribed overdoses, and possible drug interactions. The present study was conducted with the aim of evaluating the pharmacy information system using the HOT-fit (Human, Organization And Technology-Fit) model in selected teaching hospitals at Mashhad University of Medical Sciences.

    Methods

    We conducted this cross-sectional study in 2019 in two stages. First, we presented the extracted criteria and confirmed them in the panel of experts. In the second stage, the pharmacy information system was evaluated from the point of view of 118 users of the system, namely the secretary or nurse who register medication requests in the clinical and specialist departments of HIS. The evaluation results were analyzed using linear regression test via SPSS, version 21.

    Results

    In the specialized panel, 24 criteria were confirmed; then, we designed a questionnaire according to the HOT-fit model which was provided to the users. According to the result, 55.37% of the users rated the system's performance as favorable. Results showed that according to the analysis of 17 hypotheses of the HOT-fit model, there is a significant relationship between aspects of technical, human, and organizational factors, as well as net benefits. Also, there was not a statistically significant relationship between the aspect of information quality in the technical factor and the aspect of  the system use in the human factor.

    Conclusion

    System use and information quality criteria increase the satisfaction of information system users. In this regard, in the design of the hospital information system, attention should be paid to the compatibility of the system with the tasks of the user and the usefulness of the expected output. Also, we believe that more studies should be conducted on the information quality and system use criteria that lead to user satisfaction.

    Keywords: Clinical Pharmacy Information Systems, Evaluation study, Health information systems
  • Atefeh Mah- Najafabadi, Ali-Hossein Ghasemi, Ahmad Papi, Firoozeh Zare-Farashbandi* Pages 119-138
    Introduction

    Information therapy is a simple solution to facilitate patients' access to health information, which can contribute to patient self-care. Considering the importance  of treatment and health information, and  engagement of people with different specialties in the process of information therapy, this research was conducted    to identify the opportunities and challenges of establishing an information therapy center.

    Methods

    The present study was an applied-qualitative research. The study  population included patients,  medical librarians, physicians, health care providers, and psychologists with experience in information therapy and health information prescription. A purposive sampling  along with  snowball sampling were perfomed. The data were collected via  a semi-structured interview.  The data were then analyzed by using MAQDA20 software.

    Results

    By analysing the interviews, we were able to identify  a main class entitled "Benefits of Information Therapy" including 4 subclasses of “patients and families”, “medical staff”, “health system”, and “medical librarians” under the main themes of "Opportunities". Under the and"Challenges", four subclasses of “barriers to information therapy”, “financial issues”, “implementation”, and “execution” were also identified.

    Conclusion

    Despite the benefits of establishing an information therapy center for patients and their families, treatment staff, psychologists and medical librarians, there are some obstacles posed by these groups and the healthcare system, which require further consideration. Careful investigation and finding solutions to  remove the obstacles as well as  creating  an approprite platform to  adopt the center in the society and health sector. In order to establish this center, it is necessary to consider inter-group and inter-organizational cooperation with  detailed planning, as well.

    Keywords: Information Therapy Center, Opportunities, Challenges
  • Mostafa Langarizadeh, Mahya Jahanshahi *, Toktam khatibi Pages 139-155
    Introduction

    Accurate delineation of myocardial fibrosis in Late Gadolinium Enhancement Cardiac Magnetic Resonance (LGE-CMR) has a crucial role in the assessment and risk stratification of HCM patients. As this is time-consuming and requires expertise, automation can be essential in accelerating this process. This study aims to use Unet-based deep learning methods to automate the mentioned process.

    Methods

    This study used three consecutive Unet-based networks for Region of Interest (ROI) detection, myocardial segmentation, and fibrosis delineation. The study was conducted on LGE images of 41 images diagnosed with HCM, which were contoured by two experts.

    Results

    This model reported a Dice similarity coefficient and accuracy of 89.74 and 98.22 in myocardial segmentation and 88.42 and 94.66 in fibrosis delineation, respectively, and could outperform the previous methods

    Conclusion

    The results confirm that using deep learning methods for delineating myocardial fibrosis not only can automate the process, but also helps improve the results and decrease the required time.

    Keywords: Deep Learning, Cardiac Magnetic Resonance, CMR, Myocardial Fibrosis